Istorie
Istoria
Actul de nastere al orasului Plopeni poarta data de 1 iulie 1968, moment din care satul Stejarul, fosta colonie muncitoreasca Margineanca, devine amintire. Cele mai vechi marturii ale locuirii acestor meleaguri, le semnaleaza Constantin Zagorit in anul 1940, in urma sapaturilor arheologice din punctual “Movila”,ocazie cu care s-au descoperit urmele unei cetati hallstatiene din secolele V-IV IH, de origine traco-daca, zona cunoscuta prin cetatea “Fetei”, de la Valea Humei, dupa numele paraului ce curge la marginea nordica a dealului Gageni.
Anul 1938 reprezinta un moment important in istoria localitatii, concretizat prin construirea fabricii de munitie “Margineanca”, in jurul careia vor fi construite primele ansambluri de locuinte. Lucrarile incep in anul 1940, cu actualul sediu al Primariei, care la inceput a avut statut de comandament al consilierilor germani.
Asezat pe malul drept al raului Teleajen, in prezent orasul Plopeni traieste si se dezvolta in ideea integrarii europene, alternand intre cele doua simboluri, unul vechi de sute de ani-Padurea cu radacini in Codru Vlasiei si unul nou-Casa de Cultura si Biserica, ale caror edificii se inalta peste coroana batranilor stejari. Orasul Plopeni este amplasat in apropierea unor importante artere de comunicatie, de pe valea Teleajenului si a Prahovei, ce au reprezentat vechi axe de legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca si este strabatut de traseele cultural-turistice “Drumul Vinului” si “Drumul Sarii”.
Geografia
Orasul Plopeni se gaseste situat la o altitudine medie de 232 m, ocupa un teritoriu ce totalizeaza 473 ha din care 150,86 ha reprezinta intravilanul.si beneficiaza de un topoclimat de adapost caruia ii este caracteristic timpul senin, uscat, mai calduros, cu o durata relativ mare de stralucire a soarelui, cu ierni nu prea aspre si veri calduroase, cu o clima si vegetatie luxurianta, aer puternic ozonat si nepoluat, ceea ce ia determinat pe multi cetateni din marile zone urbane, sa vina sa locuiasca in Plopeni.
Localitatea se gaseste in vecinatatea unor mari centre urbane ale tarii, la 75 km de Bucuresti , 12 km de Ploiesti, 125 km de Brasov, iar fata de orasele mai mici din jurul sau, la 20 km de Valenii de Munte, la 20 km de Campina, la 8 km de Baicoi si la 25 km de Slanic si beneficiaza de o retea importanta de cai de comunicatie.
Asezarea orasului Plopeni este precum un cap de pod, prin care se poate ajunge pe Valea Prahovei, Valea Teleajenului, Valea Slanicului, spre Ploiesti,Bucuresti si Brasov, spre Muntenia si Moldova, prin drumurile judetene si drumul national DN1, cu deschidere catre autostrada Bucuresti-Ploiesti-Brasov. in prezent, padurea Plopeni este luata in evidenta Agentiei de Protectie a Mediului Prahova, ca o potentiala rezervatie naturala cu caracter complex, floristic si peisagistic.
Flora si fauna sunt strans legate de vegetatie, clima si relief si apartin preponderent zonei central europene, iar frumusetea peisajului, este data de larga platforma a raului Teleajen si de dealul care strajuieste orasul, unde turistului i se confera un larg orizont, mai ales spre nord, unde privelistea care se cere admirata in tihna, imbie la un scurt popas.